השקיה בטפטוף טמון (SDI) היא שיטת ההשקיה המתקדמת ביותר
מאט קליפט
האם ידעת שהשקיה בטפטוף טמון היא ההשקיה המתקדמת ביותר כיום? לטפטוף טמון יתרונות רבים בהשקיה וגם מעבר לה. זו שיטה למגדלים מתקדמים שמעוניינים למקסם את ריווחי החווה שלהם.
אמנם ישנן מערכות טפטוף טמון שונות, אולם במאמר זה אנחנו מתייחסים למערכות שמותקנות לרוב בעומק של 30 ס"מ לגידולים רב עונתיים עם אורך חיים של 10-20 שנה ואף יותר.
פתרון לבעיית המחסור בכח אדם
רוב האנשים מצפים שמאמר על השקיה בטפטוף ייפתח בשימוש יעיל במים. אולם, בשיחות עם מגדלים בעולם, אחת הבעיות שעולה לעיתים קרובות היא מציאת עובדים טובים ושמירה עליהם.
בהנחה שזמינות כח האדם לא תשתפר בזמן הקרוב, על המגדלים לאמץ שיטות שמפחיתות את התלות שלהם בכח עבודה נוסף. כאן נכנסת ההשקיה בטפטוף טמון.
נצייר לך שתי תמונות שונות מאד:
תמונה ראשונה: עליך לדשן את החלקה שלך. ראשית יש להכין את הטרקטור עם כלי הדישון המתאים. אחר כך יש למלא את הכלי בדשנים ואז המפעיל יעבור על פני כל החלקה שלך כדי לדשן. כמו כן יש לתדלק את הטרקטור ולתחזק אותו באופן קבוע, שפירושם עוד עבודה.
תמונה שניה: יש לך מערכת טפטוף טמון ועליך לדשן את החלקה שלך. יש לך דודי דישון מוכנים עם תערובת הדשנים שאתה צריך לדישון. אתה לוחץ על כפתור, הדשנים מוזרקים לתוך מערכת ההשקיה ועוברים ישירות לשורשי הצמחים.
זוהי רק דוגמה אחת, מערכת הטפטוף הטמון תביא לחיסכון בכח אדם בפעולות רבות בחווה כמו הצבת צינורות סיפון להשקיה בהצפה או פירוק פיבוט ועוד, הרשימה ארוכה. השימוש בטפטוף טמון יבטל את הצורך בהן.
אפילו השימוש בקוטלי עשבים בין השורות פוחת. השקיה בטפטוף טמון מובילה את המים מתחת לפני הקרקע. השקיה מעל הנוף (פיבוטים, ממטרות, וכו') משקה את כל השדה ומעודדת צמיחת עשבים בין השורות. זה גורם לעבודה נוספת – חיבור המרסס לטרקטור, מילוי המרסס בקוטל עשבים, נסיעה על פני השדה כדי לרסס וכו'. הרבה מטלות שמסתכמות בהרבה עבודה.
גידול בריא יותר = רווח טוב יותר
מחקר אחר מחקר מראים שהשקיה בטפטוף טמון נותנת יבולים טובים יותר משיטות השקיה אחרות. למה? מפני שהגידול בריא יותר.
ברוב שיטות ההשקיה משקים את הקרקע עד לנקודת הרוויה. במצב זה הצמחים ממש טובעים שכן אין חמצן בקרקע. ואז הקרקע מתייבשת עד שהם על סף נבילה, וחוזר חלילה.
השקיה בטפטוף טמון פועלת בשיטת זהבה ושלושת הדובים – לא מעט מדי, לא הרבה מדי. העיקרון הוא לתת מנה קטנה של מים לעיתים קרובות. הקרקע נשמרת לחה ומהווה כר אופטימלי לצמיחת הגידול.
בנוסף לחיסכון במים עקב פחות סחף והתאדות, השיטה אף מספקת את התנאים הטובים ביותר לצמיחת הגידול. מים שמסופקים מתחת לקרקע מעודדים את השורשים "לרדוף" אחריהם, כשהתוצאה היא מבנה שורש חזק ובריא יותר.
יותר מכך, מים על העלים הם מתכון בטוח להתפתחות פטריות. כל השקיה מעל הנוף (פיבוטים וממטרות במיוחד) מעלה את הסיכון לפטריות שעלולות להביא לאובדן יבול.
חיסכון בהוצאות דישון ואנרגיה
הזכרנו כבר את החיסכון בכח אדם ובמים אבל עליך לקחת בחשבון גם את החיסכון בהוצאות דשן ואנרגיה.
עלויות הדשן יורדות פשוט כתוצאה מהעברת הדשנים ישירות לשורשי הצמחים. החיסכון עשוי להיות משמעותי (עד 30 אחוז).
עלויות האנרגיה מצטמצמות כיוון שמערכת טפטוף טמון פועלת בלחץ נמוך יותר,בעיקר בהשוואה למערכת פיבוט בעוד שלפיבוט נדרש לחץ של 3.5 בר הרי שלטפטוף נדרש רק 0.9 בר. לאחר חישובי הפסדי העומד על פני המערכת, התוצאות הן 7.2 בר לפיבוט ו- 5.3 בר לטפטוף. זה הבדל גדול בלחץ שאיבה שעוד גדל מפני שפיבוטים נזקקים ללחץ גדול יותר בתפעול מפני שהם יעילים פחות בפיזור. כך שיותר לחץ עם יותר נפח = יותר עלות.
ניתוח פיננסי
עד עכשיו דיברנו על יתרונות, אבל חשוב גם להעיר הערה לגבי הדרך להשוואת עלויות.
שגיאה נפוצה כשמעריכים עלות מערכת של טפטוף טמון היא השימוש במתודולוגיה פיננסית שגויה. מערכת טפטוף טמון תהיה יקרה יותר מאשר רוב מערכות ההשקיה בזמן ההתקנה. אולם, כדי להשוות נכון את המערכות, יש להתייחס לעלות של אורך חיי המערכת. שלא כמו בטפטוף על הקרקע, בטפטוף טמון אין צורך להחליף את הטייפ כל עונה. בהשוואה לפיבוטים יש להשוות עלויות תפעול לאורך זמן ותחזוקה. לפיבוטים נדרשת תחזוקה יקרה של תיבות הילוכים וצמיגים כמו גם עלויות שהוזכרו לעיל כולל כח אדם, שאיבה, דשנים ומים. את סכום כל אלה יש להעמיד מול היעילות של מערכת הטפטוף הטמון כולל היבול הגדול יותר.
מה הלאה?
ראשית, כדאי שתקרא את החוברת שלנו על השקיה בטפטוף טמון שניתן להוריד כאן. שנית, מערכת השקיה מתקדמת זקוקה לחברת השקיה מתקדמת בעלת ניסיון מתאים שתוכל לספק מערכת טפטוף טמון. לריווליס ניסיון רב שנים בבניית מערכות טפטוף טמון שפועלות בהצלחה לא רק שנה אלא למעלה מ-20 שנה.לפרטים נוספים, פנה לנציג ריווליס המקומי.